Konst som friskvård

Cezanna 1880

Vi har länge märkt att man mår bra av att se på konst. Konsten hjälper oss att koppla av, att dagdrömma och att minnas. Men också att fundera i nya banor, att se saker på ett nytt sätt och att sätta igång vår egen kreativitet.

Idag finns det flera vetenskapliga undersökningar som bevisar att man verkligen blir friskare, lugnare och nöjdare av att uppleva konst. Stresshormonet i saliven minskar, blodtrycket sjunker, proteinämnet som påverkar vårt immunförsvar stärks. Symboliseringsförmågan som har viktig betydelse för vår hälsoutveckling stimuleras. Krämporna avtar och upplevelse av mening ökar. Till och med livslängden kan öka av regelbunden konstupplevelse enligt en stor undersökning.

Om man aktivt arbetar med konstsamtal på arbetsplatsen, i förskolan/skolan och inom vården kan det leda till att deltagarna blir gladare, piggare, friskare, socialare och mer kreativa.

Efter att ha arbetat med konstpedagogik i 40 år på bland annat Moderna Museet och Konstfack har jag utvecklat pedagogik och metodik i hur man kan samtala med konst som utgångspunkt. En metod i hur man kan använda konst för att fördjupa och bredda samtal om livsfrågor. Jag har skrivit fem böcker om bild- och konstpedagogik.

Hur gör man om man vill konstsamtala? Hur förbereder man sig? Hur gör man rent praktiskt? Hur gör man för att samtalet ska bli intressant? Hur leder man ett konstsamtal? Vilken sorts frågor fungerar bra och leder samtalet framåt? Vilka frågor man ska undvika? När och hur ställer man följdfrågor? Vad ska deltagarna tänka på? Hur dokumenterar man och hur går man vidare?


Konst som friskvård


  • Vad säger forskningen om konst och hälsa?
  • Vad är en konstupplevelse?
  • Konstsamtal – Samtalskonst. Metodik.
  • Vad är ett samtal?
  • Vad är samtalsledarens och deltagarnas uppgifter?
  • Beskrivning, tolkning, association.
  • Filosofiska samtal.

Praktiska övningar i konstsamtal

I föreläsningen presenterar jag en metod för att kunna genomföra givande konstsamtal. Ni får även göra några praktiska övningar. Om ni har konst i er närmiljö kan vi göra övningarna kring den, annars arbetar vi med konstbilder som jag har med mig i datorn. Föreläsningen inklusive praktiska övningar tar minst tre timmar.

Pris

Priset beror på var ni är, hur många ni är och om vi ska arbeta med konst från er närmiljö eller med konstbilder som jag har med mig.

Kursledare, info och bokning

Elisabet Skoglund
E-post: bildra(at)tele2.se


Uppdaterad 160918